вторник, 12 април 2016 г.

ABLE Mentor или пътят към мечтитеВ наши дни българските тийнейджъри все по-трудно намират призванието си. Мнозина не знаят с какво искат да се занимават след като завършат. Други вече са набелязали конкретни цели, но нямат представа как да ги постигнат. Преходът в света на възрастните се извършва много трудно. А училищната система, която налива предимно теоретични знания, се оказва неефективна в този случай. Образованието не предлага достатъчно практика, дейности, активност.

Тук идват и извънкласните проекти. Именно такъв е ABLE Mentor – проект на Асоциацията на българските лидери и предприемачи (ABLE). Идеята е гимназистите да разработят избран проект заедно с ментор, който е студент или професионалист в дадена сфера. Менторът не само е част от реализацията, той помага на ученика да използва силните си страни. Благодарение на екипната работа ученикът може да развие свои таланти и умения и да постигне реални резултати от труда си. На помощ е и координаторът на екипа, който следи за развитието на проекта и също може да съдейства с идеи, контакти, насоки.

Няма ограничения в избора на проект, стига той да попада в три основни категории: социален проект, личностно развитие и бизнес идея. Някои от участниците в началото нямат ясна представа за своя проект и поради тази причина менторът може да даде насоки във формулирането на идея. А разнообразието от проекти е забележително – от „зелена“ лавка през организиране на събития до реформи в образованието и подпомагане на домове за деца. Всички тези идеи доказават, че поколението не е изгубено, а напротив – то се бори за един по-добър свят.

От началото на инициативата през февруари 2014 г. в София са проведени четири сезона, в които са участвали над 150 екипа. В момента тече пети сезон на програмата. На откриващата среща екипът на ABLE Mentor запознава участниците с проекта, сформират се екипите (ученик и ментор), провежда се работа по групи, целта на която е опознавателна. Чрез забавни игри двамата напълно непознати досега души се оформят като тандем, който в бъдеще да реализира идеята на ученика.

Следва средносрочна среща, на която всеки екип презентира своя проект, разяснява идеята, разкрива своя план и какво е предприел за осъществяването. Всеки участник дава обратна връзка, като по този начин екипи със сходни идеи се свързват и взаимно си помагат. Така някои проекти бяха осъществени от повече от един екип. Три екипа формираха литературен клуб, докато други два организираха флашмоб. В Сезон 3 няколко двойки работеха за спасяването на уличните животни и полагането на грижи за тях.

На финалното събитие, което е три месеца след първата среща, отново се презентира, но този път се показват постигнатите резултати, описва се извървяния до момента път. Разбира се, три месеца са много кратък срок, но достатъчен, за да се даде тласък на реализацията на проекта. Работата между ученик и ментор не приключва с края на сезона. Сформираният екип не е само между гимназист и професионалист, той е между приятели!

С осъществяването на дадена идея, всеки тийнейджър може да направи огромна крачка към нови възможности, които да подпомогнат неговия път в развитието му като личност.Статията е оригинално публикувана в ablementor.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар