събота, 2 април 2016 г.

Поезията може да ни отвори очите за много нещаИмах честта да стана герой на първото интервю, взето от моята съученичка от 133 СОУ Яна, в което разказах за последната си стихосбирка "Ледена жар" и за предстоящото литературно четене на 27 април.  

Представи се с няколко изречения. Разкажи нещо за себе си.
Обикновено се представям с няколко думи. Аз съм едно обикновено 18-годшно хлапе с три стихосбирки и писането е моята страст.

Какво те привлича в поезията?
Поезията е начин на изразяване. Тя е възвишен, красив език. Чрез нея преоткриваме света, в който живеем и се замисляме върху най-различни теми. Поезията може да ни отвори очите за много неща.

Как се съчетава поезията със спортната журналистика?
О, не, отново този въпрос (смее се). Всъщност се стремя да разграничавам едното от другото. Журналистиката изисква по-скоро познания и компетентност, докато поезията - чувства и усет. Все пак това, което обединява и двете е, че без езикова култура и богат речник не можеш да направиш нищо съществено.

Разкажи за твоята книга "Ледена жар"?
Това е третата ми стихосбирка, която издадох преди три месеца. Включил съм творбите си от последните две години, включиелно и наградени от конкурси заглавия. Буквално съм изливал душата си в тези редове и се надявам и читателите да го усетят.

Трудно ли се издава стихосбирка? Какви трудности срещна?
Да издадеш в престижно издателство с голям тираж е изключително трудно. Издателите търсят комерсиалното, за да им върви бизнеса и затова рядко дават шанс на млади автори. Не се учудих, че всички издателства отхвърлиха книгата, затова сам вложих пари и сам издадох. Трудното е финансовата част, разбира се. Но с усърдна работа успях да заделя определена сума.

Организираш литературно четене. Разкажи ни какво представлява то?
Идеята на четенето е да се съберем млади автори и да споделим нашите мисли, чувства, усещания за света благодарение на литературата. Целта е да покажем, че и младежите имат какво да предложат и имат своето място под слънцето. Така че заповядайте на 27 април от 19:00 часа в кафе клуб "Влайкова".

Вярно ли е, че поколението ти е само в дискотеките и не прави нищо, за да се развива?
Това, че се обръща внимание на простотията не значи, че в обществото е само тя. Има много млади хора, които създават, творят, представят идеите си пред света. Трябва само да направим малкото усилие да им дадем възможност.

На теб какво ти дава стимул да се развиваш?
Нямам друг избор. Светът се променя и ако седя на едно място, няма да има никаква полза от това. На мнение съм, че човек винаги може да направи нещо една идея по-добре.

Пожелай нещо на нашите читатели.Нека правят всичко с желание и да вложат много труд, за да бъдат успешни!


Автор и снимки: Яна Каменова, специално за 133 СОУ

Няма коментари:

Публикуване на коментар