петък, 22 април 2016 г.

Божидар Иванов: Трябва да погледнем нестандартно на нещатаБожидар Иванов е всестранно развита личност. Основателят на литературен клуб "Отвъд кориците" се занимава с народни танци от 12 години, запален пчелар е, обича физиката и иска да учи мехатроника. На 27 април той ще представи своето литературно творчество в Литературно четене "С мисъл" в кафе клуб Влайкова. Имах честта да разговарям с Божо броени дни преди събитието.


- Разкажи какво те мотивира да се включиш в литературното четене?

Не беше много трудно да реша да се включа, стори ми се интересна възможност да се запозная с хора със сходни интереси и да прекарам един изпълнен с младо творчество ден.

- Представи накратко творчеството си.

Пиша проза, кратки разкази, за които в даден момент ми хрумва идея и решавам да разпиша тази идея на хартия. Често това, което създавам, е повлияно от начина ми на живот и от страничните ми интереси, но като цяло  се опитвам да пресъздам света по един малко по-интересен начин, внасяйки и леко фантастични елементи.

- Имаш афинитет към фантастиката. Тя по-реална ли е от представяната ни всеки ден реалност?

Написаното във фантастичните романи важи с пълна сила и за нашия свят. Често хората не осъзнават, че макар и реалността на този тип книги да изглежда невероятно далечна от нашата, там се засягат същите проблеми и тематики, с които и ние се сблъскваме. Фантастиката дава свобода на креативността, но колкото и  богато въобръжение да имаме, природата на човека не се мени и затова и няма как дори и в един футуристичен сюжет да намерим разлика между нас и главните герои в, да речем, "Аз, роботът" на Айзък Азимов. Но това,  което поне мен ме привлича до голяма степен, е начинът, по който героите в тези книги се справят с предизвикателствата на едно възможно бъдеще, с всичките му плюсове и минуси.

- Работиш по сборник с разкази. Той фантастичен ли е, или по-реалистичен? Сподели ни за него.

Да, този сборник е най-голямото произведение, по което някога съм работил и претърпя доста промени в процеса на създаването му. С него се опитвам да преплета едно вероятно бъдеще и да направя съпоставка с миналото т.е. с нашето време, като основната идея е да представя някои особености на човека по по-нестандартен начин, използвайки пчелите и пчеларството като помощно средство. До момента е на доста ранен етап, но се надявам скоро да мога да му отделя повече време и да го завърша.

- Творческото вдъхновение идва от много неща? Твоето откъде извира?Сигурно ще прозвучи банално, но намирам вдъхновение от всяко едно нещо. Светът и нещата в него са такива каквито са и не винаги можем да променим това, но това което можем да променим е начина по който гледаме на тях. Във всичко има някаква скрита красота, всичко носи някакъв вид чар и единственото, което ни трябва, за да успеем да ги зърнем по различен начин, е да ги погледнем по малко по-нестандартно.

- Като съосновател на "Отвъд кориците", няма как да не те попитам за този литературен клуб. Каква е неговата дейност?

Отвъд Кориците е сравнително млад клуб, но идеята за неговото създаване я има отдавна. С две думи се опитваме да създадем среда, в която млади творци в областта на литературата и любители на този вид изкуство да намират вдъховение и да споделят идеите и чувствата си свободно, докато се забавляват заедно с хора на тяхната възраст.

- Как литературните дискусии ще подбудят хората да се замислят за света, в който живеем?

Литературните дискусии са създадени за хора, които вече имат мислене за света. Разбира се, ако те бяха по-масово развити и имаше такива по-често биха привлекли много хора, които да ги посетят от чисто любопитство, но пак е трудно ако човек не се интересува сам да му се втълпи да присъства на подобно събитие. Тези дискусии са нещо прекрасно, тъй като литературата е прозорец към душата и благодарение на нея се изграждаме като личности и разширяваме нашия светоглед, а щом има и с кого да дискутираме върху нашите мисли, определено подобен вид мероприятия развиват мисълта и ни карат да почувстваме заобикалящата ни среда по един задълбочен начин.

- Какво послание ще отправиш към всички желаещи да посетят литературното четене на 27 април?

Да не спират да преоткриват невероятния свят в който живеят и да не се страхуват да създават.

Няма коментари:

Публикуване на коментар