петък, 13 май 2016 г.

Защо някои литературни жанрове изчезват?


В учебната програма за 11-ти клас ще срещнете "Разни хора, разни идеали" от Алеко Константинов. Ако питате за жанра, малцина от учениците ще кажат, че това всъщност са 4 фейлетона. Защо ли? Просто в наши дни трудно се намират произведения в този жанр. Но не само фейлетоните имат такава съдба. На забрава са обречени памфлетът, пътеписът, сатирата. И наистина някои литературни жанрове се претопяват във времето, а други се изменят до такава степен, че се превръщат в нещо съвсем ново.

Темите


Все по-често забелязваме кръговрат от определени теми в съвремието - любов, човешки драми, мистерии, фантастични светове. Някъде в прахта остават историята на цивилизацията, философията и размислите за света. Разбира се, едно определено произведение може да обхваща множество теми, но друг е въпросът доколко те са развити всъщност. 

Не можем да си затворим очите и че се предлага това, което се търси. Но и се търси това, което се предлага. Така в този затворен кръг трудно на пазара би пробило нещо по-различно, което "не е в крак с времето". Затова трудно има почва за нови исторически романи, приключенски истории, или философски съчинения.

Трябва да се обърне внимание и доколко е актуална дадената тема. Някои неща отминават с времето, но други са винаги на дневен ред. Отдавна забравени са възхвалите на героите, смелите подвизи, вярата в прогреса на човечеството и светлото бъдеще. На тяхно място идват проблемите, страха, борбата за оцеляване. Винаги обаче ще се пише за човешките взаимоотношения, за чувствата и ценностната ни система.

ЕзикътРечникът на автора и промените в самия език оказват своето вляние. Младите трудно разбират литературата на Възраждането именно поради всички остарели вече форми и думи, които вече не се използват във всекидневието, а са останали в един определен период. Няма и как да е иначе. Не мисля, че са много хората, които могат да четат свободно на старобългарски, или древногръцки. 

От друга страна, опростяването на изказа в съвременните творби води до едно принизяване. Поради забързаното ежедневие възвишеността в литературата е заменена с достъпност. Целта е текстовете да бъдат осъзнати по-лесно и да достигат до масовия читател. По този начин обаче всеки, разказващ случи в социалните мрежи, може да се реши да бъде автор и да издаде книга.

ВреметоНай-силно влияещият фактор. Толкова малка част от написаните произведения са се съхранила до наши дни по едни или други причини. Дали нарочно унищожена, или добре забравена поради липса на интерес, можем само да гадаем. Но факт е, че както разбиранията на хората, така и предпочитанията, се променят. Различните поколения изграждат нови мнения за определени жанрове и доста често именно заклеймяването на даден жанр като скучен или остарял води до неговото изчезване.

Хубавото е, че от старото често се ражда ново. Така днес имаме не само научна литература и фантистична такава, но и научна фантастика, не само романтични истории, но и любов на фона на приключения и исторически събития, не само философия и задълбочаване в душата, но и анализ на човешкия характер като цяло.


Вероятно няма жанр в литературата, който да е напълно изчезнал. Той просто отстъпва основната си роля на други, съвременни теми и се слива с тях в нещо съвсем ново. Тази връзка между историческо и съвременно само може да обогатява допълнително словото на творчеството и да разширява мирогледа на четящото общество.


Заглавието на статията беше тема на майската среща на клуб "Отвъд кориците". Всяка среща на литературния клуб ще бъде отразявана с размисли по темата само в "Олеговизъм". 

Няма коментари:

Публикуване на коментар