сряда, 3 август 2016 г.

Неизвестният китарист на Металика


Навярно всички метъл фенове знаят факта, че Дейв Мъстейн е бил изгонен от Металика в началото на 80-те. Във всички албуми на групата соло китара свири Кърк Хамет. Също всеизвестен факт. Но преди тях в легендарната банда се вихри друг китарист, чиито сола чуваме в първата записана от Металика песен - "Hit the lights". 

Годината е 1981. По това време Металика е група само на няколко месеца и няма пълен състав. Джеймс Хетфийлд и Ларс Улрих търсят членове за бандата, но прослушването за такива се проваля. Скоро групата получава възможност да издаде една своя композиция в сборника "Metal Massacre". Двамата решават да включат "Hit the lights".

Броени часове преди да трябва да предадат записа на звукозаписната компания, Ларс и Джеймс решават, че на композицията й липсва още една китара. Двамата се отбиват при стария познат на барабаниста - ямайският китарист Лойд Грант. Грант "спасява положението", като записва допълнителни китарни партии. Скоро записът на "Hit the lights" е предаден на Брайън Слейгъл от Metal Blade Records, който извършва миксирането на сборника.

Интересен факт е, че в първия запис на песента вокалът Джеймс Хетфийлд свири на бас. При излизането на "Metal Massacre" през 1982 г. групата пък е грешно изписана като "Mettallica".
Демо-версията на "Hit the lights" се оказва и единственият запис на Грант с Металика. Въпреки поканата на Ларс да стане част от групата, ямаецът отказва поради заетостта си. 

По-късно обаче Хетфийлд не остава доволен от записа и "Hit the lights" се появява в нова версия в още няколко демота, преди през 1983 г. финалният запис да стане откриваща композиция в дебютния албум "Kill 'Em All". 

Самият Лойд Грант не постига особено голям успех, за разлика от колегите си. Ямаецът свири с няколко групи, но не успява да издаде нещо повече от два демо-албума. През 2011 г. Грант отново излиза на сцена с Металика като гост по случай 30-годишния юбилей на траш пионерите.


Всъщност, Грант все още е активен музикант, свирейки в основаната от него група Pharoah, а от 2016 г. стартира самостоятелния си проект "Black Lloyd". Според официалния сайт на Грант новият му проект ще съчетава траш метъл, фънк, ямайско реге и груув.Няма коментари:

Публикуване на коментар