сряда, 31 август 2016 г.

Марина Декова: Чрез "Супер промяна" мотивираме хората да трениратМарина Декова е фитнес състезател и треньор. Зад гърба си има немалко награди от престижни турнири по културизъм в категории "Боди фитнес" и "Бикини фитнес". В момента тя е онлайн треньор на сайта BodyConstructor и автор на статии, свързани с тренировките, храненето и здравословния начин на живот. Разговарям с нея по повод участието й като треньор в сезон 2 на предаването "Супер промяна", което в момента се излъчва по БНТ HD. 


- Как реши да участваш като треньор в "Супер промяна"? 

Супер промяна е продукция на BodyConstructor. Аз като част от треньорския екип на сайта, не бих пропуснала такава възможност за популяризиране на спорта и здравословното хранене. Реално това, което правим в предаването, е нещо, което се случва така или иначе в ежедневието на всеки от нас, треньорите. Ние готвим състезатели и това е път, който искаме да покажем на зрителите. 

- Шоуто се завръща с нов сезон. Какво е различното в сравнение със сезон 1?

Супер промяна 1 беше доста аматьорски заснето, без ясна представа какво точно снимаме, без намесата на екип от редактори и сценаристи. Във втори сезон нивото и организацията са на много високо професионално ниво. Разликата е, че в първи сезон нямаше ясен победител, нямаше номинации и елиминации, липсваше жури за оценка на прогреса, нямаше състезателите игри и предизвикателсва. Като цяло състезателният елемент липсваше. Много беше заложено само и единствено върху храненето и тренировките, липсваше човешкият фактор и истории и емоциите покрай състезателите.

- Какви качества трябва да притежава участникът, за да извърви пътя до големите състезания по културизъм?

Качествата, които трябва да притежава състезателят, за да извърви този път, са дисциплина, отдаденост на 100%, фокусиране, силен характер и харизматичност.

- Какво предстои за зрителите? Ще узнаем ли подробности около това как е правилно да тренираме, да се храним, да съчетаваме фитнеса с друг спорт?

За зрителите предстоят лекции на тема хранене, реални практически знания по фитнес тренировки, ще видите как протича деня на един състезател, как си приготвя храната и т.н. Ще има много игри, предизвикателства и награди. Не бих казала, че една състезателна подготовка е съвместина с друг спорт, в много редки случаи, ако това е отделна професия на състезаля, но аз като цяло съм против.- Мотивират ли се хората, когато видят резултата от тренировките и здравословния начин на живот?

Да, определено! Това е идята на предаването. Да мотивираме хора, които не тренират в момента, да влязат в залата.

- Ти си и персонален треньор. Кое е най-голямото предизвикателство при изготвяне на индивидуална програма?

Предизвикателство е така да вляза под кожата на трениращия, че когато получи програмата да си каже „Това е точно за мен“. Да е достатъчно разнообразна, но и да дава съответните резултати.

- Няма как да подмина въпроса за храната. Има ли правилно хранене и в какво се състои?

Има правилно хранене, да. То е да се ядат основно източни от здравословни продукти, а вече според целите се определят и вида хранителни вещества, калории и т.н.

- Какво мислиш за хранителните добавки? Казват, че спортист без добавки не може да има...

Твърдо съм за хранителните добавки. Спортистите тренират по 2 пъти на ден, трябва им качествено възстановяване, за да имат сили и енергия. Повечето състезатели са хора, които работят и имат семейства, за тях е още повече немислимо да възстановят качествено за следващата тренировка без добавки.

- Гледа ли Олимпиадата? Тази година имаше доста допинг скандали.

При професионалния спорт на такова ниво е невъзможно без допинг, но това е тама, която не е по моята част и не бих искала да коментирам.

- Сега е време да обявиш кога е стартът на "Супер промяна".

Стартът беше на 24.08, като предаването ще се излъчва всяка сряда и неделя от 22:00 по БНТ HD и в каналите на BodyConstructor.


За да подкрепите участниците от отбора на Марина Декова, може да гласувате тук

Няма коментари:

Публикуване на коментар