сряда, 14 септември 2016 г.

Да се учимОтново е 15 септември. Поредната учебна година започва - за някои първа, за други - последна, за трети - поредна. Очаквам заглавията от тип "N първокласници прекрачиха прага..." да ни залеят. Ще напиша и аз няколко реда по случай новата учебна година.

Не отричам, че учебната програма дава една основна обща култура, че в ранна възраст създава (не при всички, но поне при някои хора) навика да се учи и да се усвояват нови знания, че е почти невъзможно да успееш без добро образование, но се съмнявам да използваме в практиката и половината от това, което влиза в учебната програма. И колкото и важна да е общата култура, има нещо също толкова важно.

Най-важните уроци ги научаваме извън училище. Никой не ти дава инструкции как да осъзнаеш какво искаш от живота, за какво се бориш, каква личност искаш да бъдеш в утрешния ден. Никъде в учебниците не пише как да преборим съмненията си, как да взимаме правилни решения, как да бъдем в хармония със себе си... Няма ръководство за успех. До него трябва да стигнем основно със собствените си знания и умения. 

Човек се учи цял живот...затова нека се учим не само в училище, а от живота като цяло.


Няма коментари:

Публикуване на коментар