понеделник, 5 септември 2016 г.

В памет на Димитър Воев


Убеден съм, че нито една медия няма дори да спомене, че на днешната дата се навършват 24 години от смъртта на Димитър Воев - поет и музикант, основател на групата с може би най-смислените текстове на българската сцена -  "Нова Генерация". 

Няма да забравя първия път, когато се докоснах до творчеството на Воев. Бях на 13 и случайно попаднах на архивни кадри от "Поп рок шоу" и песента "Скорпионите танцуват сами". Признавам си, тогава никак не ми хареса, защото нищо не разбрах от текста. Но какво ли може да разбере едно 13-годишно хлапе? Изкуството на Нова Генерация далеч не е за масовия слушател...и в това е част от магията на Воев.

Малко по-късно открих и "Само двама", "Страх", "Патриотична песен", "Яйцето" и т.н. Тогава поправих грешката си, давайки шанс на различното, самобитното, алтернативното. Дори и в наши дни даркуейвът на Нова Генерация не прилича на нищо друго в стотиците музикални стилове и подстилове. Питам се защо все по-рядко се срещат силни послания като:

"Левски и Ботев останаха само на камък,
славеят на Славейков паниран е по-сладък,
а ваш'то сърце се разтваря в чиния
за "сръбско", "хеви метал" и гроздова ракия."

или

"Във клетка злобна от радост
прелитат наш'те лица.
На трона, цялата в злато,
е седнала глупостта.
Навити с пружинки
са хората.
Въртят се в кръг
и падат в умората."

или

"Здравей, здравей, студен живот!
Аз ще приема твоя шанс
и на ръба застинал бог
ще плаче тихо във аванс."

Не съм бил роден в онези времена, не мога да разкажа спомен за Димитър Воев. Затова ще споделя впечатлението си единствено от творчеството му - то е потапяне в един нов свят, по-чист, по-истински, изпълнен както с мрак, така и с романтика, но и с толкова послания, които не спират да бъдат актуални. И толкова различно във всяка мелодия, във всеки един стих, във всяка строфа. Макар Димитър Воев да не е сред нас физически, той оживява в нас всеки път, когато чуем негова песен и прочетем негово стихотворение.


Няма коментари:

Публикуване на коментар