неделя, 2 октомври 2016 г.

Хубаво нещо ли е свободното време?В забързаното и натоварено ежедневие всеки иска повече свободно време. Но какво всъщност е то?

Периодът, в който не сме задължени да правим нещо конкретно, времето, което отделяме започивка, или за да обърнем внимание на всичко, което не можем да свършим заради работните си дейности? За всекиго e различно.  

На пръв поглед изглежда, че свободното време е нещо страхотно, дори мечтано. Никакви грижи, никакви задачи, няма го напрежението, насъбрало се от крайните срокове за поредния отчет. Това обаче си има и своите минуси. Да, разполагаме с необходимото време, за да се презаредим с енергия за нови начинания, но същевременно ни спада мотивацията за нова работа. Пилеем времето си, неправейки нищо съществено. А след това по-трудно се връщаме в обичайния ритъм да правим нещата със същата ефективност. За да не превърнем свободното си време в празно време, е нужно и през него да останем активни.

Хобитата, разходките в парка, четенето разтоварват много повече от лежането на дивана пред телевизора. Чрез различни дейности насочваме ума си към нещо приятно, вместо да мислим какво ни чака на работа, когато се върнем в офиса. Важното е да не се натоварваме допълнително, а да се чувстваме изпълнени с енергия. Приятните занимания развиват у нас качества и умения, благодарение на които освен добри професионалисти ставаме и интересни личности.

Хубаво е да сме дейни, но не бива да се отива и в другата крайност - липсата на свободно време. Всеки има нужда да остане насаме със себе си, с мислите си, да бъде далеч от всичко за малко. Човек има нужда да се презареди с енергия и да усети, че животът не е само задължения и отговорности. Претоварването, също като бездействието, вреди на работния процес и води до по-неефективна работа и липса на желание и мотивация.   

Затова не трябва да се прекалява с нищо, а да се намери правилният баланс между работа и почивка. Така ще можем едновременно да постигаме високи резултати на работното място и да ни остава и достатъчно свободно време за приятни занимания и почивка.


Няма коментари:

Публикуване на коментар