понеделник, 7 ноември 2016 г.

Малко по-различен поглед върху 7 ноември

Снимка:beloedelo.ru

7 ноември дълги години се празнува в СССР като годишнина от Октомврийската революция. След разпадането на съюза празникът е преименуван на "ден на съгласието и примирението", а през 2004 г. е окончателно премахнат и заменен от деня на народното единство, който се празнува на 4 ноември. 

Паралелно с годишнината от Октомврийската революция, която все още е чествана от част от руснаците, в страната съществува и ден на скръб и непримиримост. Това е денят, в който всички несъгласни със завземането на властта от болшевиките почитат жертвите на комунистическия режим.

Идеята за деня на скръбта и непримиримостта принадлежи на първия патриах на Руската задгранична православна църква Антоний. През 1927 г. Антоний отправя призив към емиграцията да се отбелязва 7 ноември като "тежка годишнина на печалта". През 1930 г. Руският обществен комитет в Полша поставя основите на традицията този ден да бъде почит на паметта на далите живота си в борбата с болшевизма.

Денят на непримиримостта се чества ежегодно от белогвардейските емигранти, а през 1990 г.  -за първи път на територията на СССР. Тогава историко-патриотичната организация "Русское знамя" призовава гражданите на Санкт Петербург да отбелязват 7 ноември като ден на национална катастрофа за Русия. 

В последните години движението "Белое дело" провежда акция в деня на скръбта и непримиримостта. В Санкт Петербург в петроградската част на Троицкия площад се запалват 1000 свещи във формата на православен кръст в памет на загиналите в Гражданската война. По данни на историка Кирил Александров жертвите на комунизма между 1917 и 1953 г. са над 50 млн души.


По материали от сайта beloedelo.ru 

Няма коментари:

Публикуване на коментар