неделя, 11 декември 2016 г.

Разпадът на българското семейство


Блогът "Олеговизъм" започва да публикува коментари на различни теми в новата рубрика "гост-автор". Ако смятате, че вашето мнение трябва да бъде чуто, изпращайте текстове на olegov42@abv.bg или на Facebook Дэнис Олегов и те ще бъдат публикувани. Откривам рубриката с коментара на Мартин Петков от Плевен за загубата на семейните ценности и защо повестта "Гераците" е актуална и днес:

"Гераците" - разпадът на българското семейство в началото на XX век. Сто години по-късно ние отново имаме гераци - разпадащи се семейства, разпадащи се по най-гнусния начин, с венерически заболявания и по-лошо... Семействата били изгубили ценностите си и причината за това е начинът на живот, който водят, начинът, по който в семейството се набавят благата за съществуването му, начинът, по който се купува щастието. Разбира се, че няма да има ценности, когато отвсякъде се слави индивидуализмът, конкуренцията, съревнованието, разбирайте, егоизмът, шмекерлъкът и натегачестовото. Разбира се, че няма как да се събират роднини, които цепят нивката на дядо си, защото частната собственост е неприкосновена, тя е култ! Разбира се, че семействата няма да се събират, когато парното не е платено, а хладилникът - празен, компотите - обявени за простащина (някои от авторите в "Лентата", активно правеха това години наред).

Разбира се, че няма да има ценности там, където медиите непрестанно пропагандират точно липсата на ценности. Разбира се, че синовете ще са в кръчмите, за да пият "мека топлина", а дъщерите ще са сервитьорки, дебнещи за клиента с дебелия портфейл. Тези неща, драги ми приятели, са плодовете на капитализма - също като преди сто години. Разпадът продължава, по-скоро - отнове се е активирал като свлачище, "демократичното" капиталистическо свлачище, което помете България.

Всичко, което днес се описва като семейна ценност, като семеен живот, като бора в двора на Гераците, са все неща от така мразения "соц", от времето на социализма. Винаги е имало и ще има лоши, алчни хора, но тогава сигурният и спокоен живот, безплатното образование, здравеопазване, сигурната работа и още по-сигурните доходи, изключително ниската престъпност, позволяваха и подхранваха едно издигане на духа над материалния интерес. На някои могат да му звучат глупаво и кухо социалистическите лозунги, но днешните - "купувай, купувай, продай се!" на пазара на труда, бъди готин, бъди уникален, бъди единствен, конкурирай се и т.н., прервърнаха хората в безогледни егоисти, а много и в престъпници.

Просто казано, Система, това са правилата на играта, които определят взаимоотношенията в едно общество. Вече на всички трябва да е станало ясно, че капиталистическата система, възстановена преди 27 години, е основната причина за всички беди и злини, които се случват на България и българите, а и в останалия свят. Много ясно, че медиите на капиталистите ще твърдят, че проблемите са в Гошо, че пиел ракия и плеснал жена си, която си мисли, че участва в "Сексът и градът"...

Няма коментари:

Публикуване на коментар