понеделник, 5 декември 2016 г.

Веско Маринов и Whitesnake?


Години наред си мислих, че ще дойде времето, когато Веселин Маринов ще изпълни рок парче на някой свой концерт. При положение, че певецът е бивш вокалист на група Импулс, с която дори има издадена малка плоча, това не изглежда толкова удивително. И ето, че на юбилейния си концерт на 30 ноември Веско изпя "Fool for your loving'" на Whitesnake.Певецът неведнъж е споделял, че рокът е музиката на неговата младост, а Whitesnake - негова любима група. Като вокал на Импулс Веселин Маринов често пее песни на Дейвид Ковърдейл на живо. И все пак...Веселин Маринов и хард рок - на пръв поглед толкова несъвместимо. Ето още няколко певци, чието творчество няма нищо общо с рока, но кариерата им е започнала благодарение на този велик стил в музиката:

Любо Киров - Mortal Remains


В самото начало на 90-те години на барабаните на плевенската метъл група Mortal Remains се вихри Любо Киров. Не намерих студийни записи на бандата с участието на Любо, а само този концертен запис от 1991 г. Единствейният студиен албум на Mortal Remains излиза през 1994 г., но според Metal Archives тогава Любо вече не е в състава й. Все пак Любо свири рок и днес, като е барабанист на супергрупата Легендите.

Радо Шишарката - Кварц, ДинамикаЕдин от чалга пионерите в България пее хард рок почти цяло десетилетие. През 80-те години Радослав Петров, както е истинското име на изпълнителя на "Тигре, тигре", е фронтмен на габровската група Кварц, която преименува на Динамика. След като осъзнава, че в рокът няма печалба, певецът изнася прощален концерт с формацията и през 1993 г. става първият изпълнител на Пайнер. На видеото Шишарката изпълнява песни на Диана експрес, Whitesnake и AC/DC по време на участието си в X Factor. 


Васил Петров - Орион


На младини джазменът се увлича по арт рока и през 1984 г. става вокалист на група Орион. Кариерата му в рок музиката обаче е кратка, след като певецът намира своята страст в джаза и започва да пее самостоятелно. 

Борис Солтарийски - ХазартПреди да спечели конкурса "Аз пея в Ку-ку бенд" и да стане беквокал на Слави Трифонов, Борис е фронтмен на група Хазарт. Бандата издава албум през 2001 г., записва няколко видеоклипа и участва на турнета със Сигнал, Д2 и Ъпсурт. Хазарт има и втори албум, който не е издаден поради напускането на Борис. Групата е отново активна от 2014 г., като записва албума Rock Angels.

Юлиян Константинов - Тротил, КокаинОперният певец Юлиан Константинов изпява песента "Warrior" в сингъла "Lunatic" на метъл групата Тротил. През 1989 г. се преориентира към блус рока и основава група Кокаин, в която е китарист. През 1993 г. записват албума "Кокаин 1", който обаче остава неиздаден. Групата участва на различни фестивали в страната, но се разпада през 1995 г. Кокаин се събират отново през 2014 г.

Веселин Маринов - Импулс
Нека си припомним и записите на група Импулс с вокалист Веселин Маринов. Среднощна музика (горе) е един от първите видеоклипове на групата, заснет в подлеза на НДК в началото а 80-те години. Закъсняло ехо е другата песен от малката плоча, издадена през 1984 г. Веселин Маринов напуска групата след проблеми с гласните струни и с това кариерата му в рока приключва. Веско записва с Импулс и песните "Шега" и "Ти дойде", но няма оцелели записи на тези композиции.
2 коментара:

  1. Радослав Петров пее също и в рок група Янтра в края на 80-те. Орхан Мурат също е започнал като рок музикант с групата си Лотос. Най известното им парче (но съвсем не най-доброто) е "Искам да съм негър". Парчето е блус но стилът на групата е хард рок.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така е, но за Орхан Мурат е по-известно. За група Янтра не знаех.

      Изтриване