сряда, 11 януари 2017 г.

Петър Чухов: Предпочитам несъвършенството пред скучното съвършенство


Петър Чухов е добре познато име не само в българската литература, но и на родната ни музикална сцена. Китарист и текстописец на група LaText, Чухов е автор на 11 книги, участник в множество литературни четения както в България, така и в чужбина. По негови произведения са се играли театрални постановки. Петър Чухов беше гост в първото издание на "Отвъд творчеството", а на 23 януари ще участва в "2 години "Отвъд кориците". Разговарям с него за поезия, музика и предстоящото събитие.

- Как реши да се включиш в четенето "2 години "Отвъд кориците"?
Имах удоволствието да бъда гост на една от сбирките на клуба, както и да присъствам на няколко други и много ми допадна начина на мислене на участниците, вашия ентусиазъм и това, че сами сте успели да изградите работеща група от хора, интересуващи се от литература. Винаги, когато имам възможност, с удоволствие бих се включил във ваши събития.

- Първата ти книга излиза през 1995 г. Какво се промени оттогава?
Основното по отношение на моята работа е, че опростих стила си на писане. По онова време прекалявах с метафорите, с натруфените образи, а също и с абстракциите. Сега съм поддръжник на разбирането, че истинското умение е да запазиш простотата и достъпността на езика, независимо от сложността на нещата, за които говориш.

- Пишеш класически стих, свободен стих, хайку. Какво те подтиква да експериментираш и да опитваш новото?
Мисля, че колкото и добре да правиш нещо, ако непрекъснато го повтаряш, то омръзва дори на самия теб, да не говорим за читателите. Затова се стремя да навлизам в нови пространства и особено към това книгите ми да са различни една от друга. И друг път съм казвал, че перфекционизмът за мен не е сковаваща фикс идея, предпочитам несъвършенството, което събужда интерес пред скучното съвършенство.

- Освен поет, си и музикант. Как се съчетават стиховете и музиката?
Поезията и музиката са две изкуства, които се допълват естествено от дълбока древност и всъщност дълго време са били неотделими едно от друго. Когато човек успее да постигне тази изконна хармония, резултатът е впечатляващ. Благодарение на музиката енергията на поезията се увеличава многократно, а пък тя придава допълнително измерение и смисъл на емоцията.

- Група LaText скоро става на 5 години. Какво да очакваме занапред от групата?
Току-що приключихме записите на четири нови парчета и се надявам по някое от тях да направим видеоклип, който да представим с концерт по повод петия ни рожден ден през март. Имаме и интересни предложения за участия във фестивали в края на пролетта и през лятото, които засега ще запазя в тайна.

- Ти си инициатор на представяне на ученически клубове в Столична библиотека. Да очакваме ли продължение на поредицата?
Да, вече имаше едно представяне през декември, този месец отново на фокус сте вие, а през февруари и март също имаме планирани събития.

- Върху какво работиш в момента?
Подготвям книга, която ще съдържа поетически текстове на баща ми (който също беше поет, макар че приживе не е издавал книга) и мои отговори на неговите стихове. Освен това съм събрал достатъчно неща за нова стихосбирка, трябва само да намеря подходяща концепция, за да ги подредя. Моето алтер его Чешо Пухов също се надява да види текстовете си в книжно тяло, но това ще стане, когато дойде подходящият момент.

- Какво ще пожелаеш на нашите читатели?
Никога да не ги напуска усещането за смисъл и удоволствието от четенето, защото то е най-сигурното убежище в този несигурен свят.


Няма коментари:

Публикуване на коментар