събота, 18 март 2017 г.

Среща с творчеството на Валентин Распутин


На 17 март в столичното 133 СУ "А.С.Пушкин" се проведе среща с творчеството на руския писател Валентин Распутин по повод 80-та годишнина от неговото рождение. Организатори на мероприятието са фондация "Устойчиво развитие за България".

В откриващата част от програмата ученици прочетоха откъси от произведенията на Распутин „Уроки французкого“, „Рудольфио“, „Живи и помни“, а преподавателят по руски език Златина Маринова изнесе реч за писателя. Въпреки че разказите му не се изучават в българските училища, интересът към Распутин и руската литература като цяло не намалява.

По покана на организаторите специални гости на мероприятието бяха поетът и близък приятел на Распутин Андрей Румянцев и неговата дъщеря Олга, актриса в камерния театър "ДАР". Румянцев запозна присъстващите с биографията и живота на Валентин Распутин и представи биографичната си книга за представителя на "селската проза". Пред учениците Олга Румянцева изигра разказа "Женский разговор".

В края на събитието се състоя дискусия, в която бяха отправени въпроси относно изследванията на Распутин за делото на Кирил и Методий, за периода, в който писателят е бил съветник на Горбачов, както и за други интересни факти от неговата биография. 

Юбилеят на Валентин Распутин бе чудесен повод ние, младите, да се запознаем отблизо с творчеството на писателя и да преоткрием още една частица от необятната руска литература. И макар подобни мероприятия в училищата да не се провеждат толкова често, те подтикват интереса на учащите към изкуството и науката.

ФОТО:

ВИДЕО:Няма коментари:

Публикуване на коментар