сряда, 26 април 2017 г.

Саундтракът на Олеговизъм


Всеки, който твори знае, че това се случва най-добре под влиянието на музика. Много често песните изразяват нашите чувства и емоции и подпомагат да ги излеем върху белия лист. В тази публикация ще споделя с вас 10 песни, които ме вдъхновиха да напиша последната си книга "Колелото на историята". Ако очаквате Ед Шийрън или някой български рапЕр, то тази статия едва ли ще бъде за вас.


1. Rage Against The Machine -  Killing in the name of 
100% съм сигурен, че това е най-известната песен на рап метъл групата, но Зак де ла Роча предава енергията на това изпълнение дори почти 3 десетилетия след записа. Посланието е красноречиво: "Now you do what they told ya" - няма как да е иначе сред блатото от пропаданда в съвременното общество.


2. Richard Wagner - Ride of the Valkyres
Този фрагмент от "Пръстенът на Нибелунгите" трудно може да се категоризира като песен, но изключителната мощ на композициите на Вагнер е величие, победа, неописуема вътрешна сила, която те тласка напред и нагоре. Напълно съм съгласен с тезата, че "ако не беше хеви метълът, единствената тежка музика, която щяхме да имаме, е тази на Вагнер".


3. Кино - Война
Дълго се чудих между "In the army now" на Status Quo и "Война" на Игор Талков, но песента на група Кино най-добре интерпретира опустошителната сила на войната. И каквото и да правиш, земята и небето воюват. И днес някои изграждат стени, а други загиват под руините на същата тази стена. Човечеството не може да укроти "земята" и "небето", то е само страдащ посредник от техния сблъсък.


4. Faithless - Insomnia
Не съм най-големият фен на електронната музика, но тази песен ми звучи в главата, когато се преуморя. Ако се превърнем в маса биороботи, наистина безсънните нощи няма да ни пуснат и за миг да спрем и да си поемем въздух. Никой не трябва да бъде вечен двигател и постоянно да се вглъбява в ежедневните задачи, поставяйки ги пред личното си щастие.


5. Metallica - Atlas, rise
Лично за мен това е най-силната композиция на метъл титаните в последните 2 десетилетия. Тежка и безкомпромисна, "Atlas, rise" те кара да се изправиш и да покоряваш върхове, смачквайки трудностите си по пътя. И дори да се чувстваме като Атлас, с цялата тежест на плещите си, хубаво е това да ни накара да променим положението, а не да бъдем пречупени под небесата.

6. Dream Theater - On the backs of angelsDream Theater са цяло приключение. Прекарват те през безброй мисловни и емоционални състояния с хармонични синтезатори и тежки китари. Няма нищо по-лесно от това човек да се отдаде на потока си на мисли, докато се впуска в поредния поход на Джон Петручи и компания. И да, без Майк Портной Театърът на мечтите е все така на високо ниво.


7. Владимир Висоцки - Спасите наши душиПросто Висоцки...каквото и да кажа тук, ще е малко. Поезия...

8. Supermax - It ain't easyНаскоро се запалих по творчеството на Курт Хауенщайн и тази песен напомня, че не е лесно да се намери смисъла, човек трябва много да се бори, когато улови онази нишка, която да го води по крилете на времето. Възхитително е как с толкова малко текст е казано напълно достатъчно, за да вдъхнови и да ме накара да се замисля.

9. The Clash - London CallingПесен, когато не знам защо винаги асоцирам с индустриалната революция и бедните работнически квартали. Чудесен фон, описващ трудния старт в живота и цялата тегнеща нищета в дима над фабриките. И дори да "живея край реката", обкръжаващата обстановка на празните съдби е плашеща.


10. Lynard Skynard - Simple manВинаги бъди това, което обичаш и разбираш. Всичко, от което имаш нужда, е в душата ти, следвай сърцето си. Толкова прости истини, които е хубаво да си припомняме от време на време. Защото е нужда малко вяра, за да знаем, че трудностите преминават, колкото и да не ни се вярва. Кавър-версията на Deftones също е толкова емоционална. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар