вторник, 2 май 2017 г.

Объркал си мястото, пич!


В последните години на множество места в София се организират различни ъндърграунд литературни четения. Който от вас ме познава, е наясно с факта, че съм чест участник в такива инициативи, които все повече набират сила. Чудесно е, когато тези мероприятия дават път на младите творци и ги насърчават да представят творчеството си пред публика. Още по-хубаво е тази публика да изкаже мнението си и да бъде участник в литературната вечер.

Това, с което понякога четящите се сблъскваме обаче, е отношението на онези посетители, които сякаш са объркали мястото. Има случаи, в които една групичка, въобще несъобразила, че се намира на културно мероприятие, да развали цялото настроение както на авторите, така и на публиката, която е дошла да слуша поезия и проза. Да се смееш на странични неща и да си поръчваш бира на висок тон, докато някой се опитва да излее душата си в рими и проза е като да отидеш на театър и по време на постановката да хрупаш вафли и да се оригваш - пречиш хем на творците, хем на аудиторията.

Случвало ми се е да прекъсвам да чета, за да изчакам човека на бара да си вземе пиене, или някое друго девойче да спре да се смее на шегата на приятеля си, която за нея е била в пъти по-важна от поезията, заради която се предполага, че тези хора са дошли във въпросното заведение. Да, позволявал съм си в ролята на публика чисто приятелски да се шегувам с авторите, докато са на сцената, но не и да отклонявам вниманието от тях и от литературата. 

Наистина е обидно да се опитваш да поднесеш капчица смисъл и в отговор да получаваш пиянски разпри или кикотене, свързано с нещо съвсем странично. Не мисля, че някой пишещ би излязъл на сцената заради това, нито, че някой читател би посещавал творчески вечери, за да не може да чуе и 10% от съдържанието поради българановщината на съседната маса.

Разбирам, че всеки иска да си изкара добре и да разпусне след тежкия ден, но ако се събирате с приятели, за да си пийнете хубаво и да се посмеете заедно, правете го на място, където някое събитие няма да ви пречи на това, както и вие няма да попречите на някое събитие. Както има една приказка: "Ако не можеш да бъдеш полезен, поне не пречи". Така че нека си прекарваме добре, без да разваляме удоволствието на останалите. 

Аз ценя и уважавам публиката, тя е корективът на всеки един човек на изкуството, затова изслушвам както тези, които ми казват "браво", така и онези, които ми казват "не ставаш". Но ако хората, пред които се изявявам по някакъв начин, не проявяват ни най-малък интерес към това, и двете страни ще си изгубим времето. Така че нека не объркваме мястото!


P.S.: Очаквам някой да каже, че изливам хейт, Затова изказвам благодарност на всекиго, който не е останал безразличен към авторите по литературните четения и посещава културни събития, за да обогати духовния си свят. Продължаваме именно заради вас!

Няма коментари:

Публикуване на коментар