вторник, 13 юни 2017 г.

Фалш и измама!
Изключително съм възмутен от "провеждането" на анонимната анкета "Онлайн автор на годината", за която вчера открих, че съм бил номиниран. Не мога да си обясня на кого му е дошло в акъла да си пиари сайта (или името?) с една такава очевидна лъжа. Ще ви докажа в няколко точки защо е хубаво да игнорирате тези "награди" и да не позволявате на някого да ви мами.

1. Името и домейнът на сайта

Много се извинявам, но не може сайт, който се казва http://bgsingers.tk/ да раздава литературни награди. Плюс това в страницата няма никаква информация кой организира тази награда, на какъв принцип се номинират автори и т.н. Описанието на анкетата да е "bgmusic" също е пълен абсурд. А накрая и турски домейн на сайт, правен с Ovo. Наистина въпросните награди кънтят от професионализъм, което личи от уменията на направилия сайта.

2. Резултатите и номинираните


Никой не може да ме убеди, че 55000 души са се вързали на това нещо. Всеки, който е работил поне малко със сайтове, знае как може да напише каквито желае цифри в анкетата. Фрапантното разпределение на гласовете показва този факт. Водещият тук Крисчо има 39 000 (!) гласа. Вторият, в случая аз - 9000, третият - 2900. Такава колосална разлика не може да бъде реален вот, особено като погледнем и, че номинираните автори са световно неизвестни и имат публикации само в сайтове като СтиховеБГ или някакви лични блогове.

Единствените, посочени с имена, са Надежда Борисова и Нина Захариева. Никоя сериозна литературна институция, връчваща награди, няма да сложи анкета с никнеймове на случайни регистрирани в творческите сайтове. Не се прави така!

Най-фрапантно, е че номинираната авторка Валчето има страница във Фейсбук с цели 5(!) лайка и профил, който е регистриран преди два дни. Докажете ми, че профилната е автентична, а не някое стоково изображение, и ви черпя една бира!


И това било номинация за "Онлайн автор на годината". Единствената публикация на въпросната авторка е в блога на Крисчо, който води и в анкетата. Освен това, след като авторка "на два дни" е номинирана, едва ли за 48 часа този сайт ще бъде посетен от 55 000 души.

3. Запитване

Предните две точки ме наведоха на мисълта, че въпросният Крисчо е създал анкетата, за да спечели от нея (дали да "трупа точки" от подобни награди или да изкара някой лев от кликове, не знам, негова работа). Номинираният автор отрече, като заяви, че му бил пратен e-mail с номинацията от адрес desi128@abv.bg. Аз не видях сркийншот от мейла, само копиран текст, за койго нямам сведения доколко е бил получен в пощата на въпросния.

Помолих Крисчо да не ме замесва в подобни пародии, и се надявам, че ако той е авторът на въпросното нещо, ще ме извади от "наградите", или поне ще направи дизайна на сайта по-професионален и номинациите - по-адекватни. 

4. Заключение

За себе си не вярвам, че мога да натрупам 9000 гласа в каквото и да е по простата причина, че не съм популярно лице, както и нито един от авторите в тази анкета не е такова. Призовавам ако случайно попаднете на тези "награди" да погледнете с насмешка на жалките опити за PR и да не позволите на някого да ви залъгва с измамни сайтове.

P.S.: Надявам се някой да се поинтересува от творчеството на тези автори и да изкаже мнение дали си е заслужавало да им се окаже такава "чест".Няма коментари:

Публикуване на коментар