събота, 3 ноември 2018 г.

Неплатен стаж: За и против

Резултат с изображение за стажант

Професионалната кариера на човек може да е един голям зиг-заг, особено в медийната сфера, към която се стреми авторът на тази статия. Младите хора често не биват вземани веднага на работа в някоя компания, (макар във всяка обява да пише "млад и амбициозен екип") поради липса на опит. За сметка на това може да срещнем доста предложения за стаж в различни отрасли, които и да бъдат старта в професионалната кариера. По аналогия с футбола, преди да се подпише професионален контракт, се минава през юношеското и младежкото ниво.

Големият проблем на стажантските програми обаче е, че трудно се намират платени такива. Познавам колеги, които по две години са били на стаж, без да получат и лев за работата си. Едни се отказват и в името на сигурния доход избират професия, която не са желали първоначално, други стискат зъби и в крайна сметка стигат до заветната заплата. И все пак толкова ли е лошо да стажуваш, или наученото на работа е по-ценно от парите?

Пет пъти "за":

1. Стажът (дори и неплатен) е отлична възможност да се запознаем с практиката в дадена професия и да научим "А, Б, В" в занаята. Особено в гимназиална възраст, когато все още не е належащо сами да изкарваме парите си и можем да си позволим да живеем в бюджетен дефицит. От личен опит казвам, че по време на първия си стаж (през 2015 г. в телевизия "Евроком") научих повече за журналистиката, отколкото бих за 4 години във ФЖМК.

2. Работното място дава възможност за осъществяване на контакти с професионалисти. А, често да си кажа, в България е по-важно кого познаваш и кой може да те препоръча. Изграждането на добри отношения позволява не само да се навлезе по-дълбоко в професията, но и да помагаме и да търсим помощ от тези хора за в бъдеще. Човек прекарва все по-голяма част от своя живот на работното място и в работни дейности, така че приятелствата с колеги впоследствие се оказват едни от най-ценните.

3. Започването на работа от ранна възраст учи на отговорност и организация - нещо, което невинаги придобиваме в гимназията и даже в университета. Работещият човек се научава много повече да цени времето си, както и времето на другите. Не знаете какво е истинска заетост, докато не започнете да съчетавате учене и работа. 

4. Правото на грешка е присъщо за стажанта. Ако нещо е свършено зле поради незнание, то може бързо да се поучим от грешките си и да видим от първо лице кое как става. Вече опитен професионалист би бил уволнен, ако сбърка фатално в някоя от задачите си (особено в медиите такива случаи е имало немалко). Но докато сме млади и зелени пък и нямат финансови задължения към нас, "проба-грешка" е не толкова лош вариант/

5. Като цяло стажът е най-доброто време, през което може да решим дали това искаме да правим в бъдеще, или професията въобще не е за нас. Тези съвсем първи стъпки в работата показват и дали предизвикателството на професията е за нас, или по-добре да се насочим към нещо друго. Както и времето, в което може да сменяме бързо различни дейности, без да изпитваме трудности към адаптацията.

Пет пъти "против":

1. Живеем в свят на бизнеса. Звучи материалистично, но без пари е невъзможно да оцелеем. А когато правим нещо безплатно, то по-скоро изразходваме ресурси - време, енергия, усилия. Ако няма възвращаемост, то по едно време излиза, че си плащаме, за да работим (разходи за транспорт, храна и т.н.). От икономическа гледна точка заплатата е водещ мотив да работим въобще.

2. Чувство за експлоатация. Има го и този момент, че стажът на хартия да е 4 часа, но да работиш много повече. Отново се връщам към миговете ми в Евроком - работил съм и по 8, и по 12 часа, и по повече. Прибирал съм се в 3 през нощта и на другата сутрин съм пристигал в офиса в 9 сутринта. Човек трябва да стажува за мечтана работа, за да се жертва така. И при мен беше точно тази "болест".

3. Стажантите невинаги получават шанс за изява. Има и такива места, където по 6 месеца носиш кафе и обяд на колегите, а те буквално гледат на теб като на "момче за всичко" и хич не ги интересува какво знаеш и какво искаш да научиш от тях в професията. Така че ако сте попаднали на стаж, който не разкрива потенциала Ви, то смисълът от него е равен на нула.

4. При съчетаване на стаж и учене съществува огромен риск да не се справяте и в двете. Също го изпитах на гърба си, когато нямах сили да правя нещо в гимназията, защото стажувах, и невинаги можех да бъда на 100% в работата си, защото трябваше да прекарвам половината си ден в училище и да слушам как се намира тангенс от алфа при дадено бивните на слона са с темперетура 35 градуса по Фаренхайт.

5. Работодателите често приемат за даденост наличието на стажанти, които ще работят без пари. Това се превръща в политика на някои компании и дори прекият ти началник да се застъпи за теб пред шефа, защото вижда, че се справяш и иска да те задържи в екипа си, то пак не е гаранция, че ще ти предложат да останеш за постоянно на договор. 

В крайна сметка, всеки прави своите приоритети, но ако все още може да си позволите да не заработвате пари, а знаете с какво искате да се занимавате, то опитайте един такъв стаж. Кой знае, може пък някой да Ви забележи и в бъдеще точно тази първа стъпка да ви изтласка много напред в кариерата. Ако пък финансовата гледна точка е на първи план, то винаги може да кажете "не правя нищо безплатно" и да осигурите прехраната си.

Няма коментари:

Публикуване на коментар